ZAVRŠENA PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2023. GODINU

Ekipna Novosti

Završena Premijer liga Bosne i Hercegovine za 2033. godinu!

U organizaciji Šahovskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, te tehničkoj organizaciji Šahovskog kluba “Alpong” Sarajevo, završena je Premijer liga za 2023. godinu.

Što se tiče muške Premijer lige Bosne i Hercegovine, ona je trajala od 31.10. do 08.11.2023. godine. Novi-stari prvak je Šahovski klub “Bosna” Sarajevo. U zadnjem kolu igrači ŠK “Bosna” Sarajevo su igrali dovoljnih 3:3 za potvrdu prvaka Bosne i Hercegovine u ekipnom šahu.

2. mjesto pripalo je ekipi Šahovski klub “Napredak” Sarajevo. U zadnjem kolu su i oni odigrali dovoljnih 3:3 sa ekipom Šahovski klub “Igman” Konjic.

U derbiju kola, Šahovski klub “Cazin” je pobijedio ekipu Šahovskog kluba “Sarajevo” sa rezultatom 4.5:1.5 i time zauzeo 3. mjesto na svom prvom Premijerligaškom nastupu. Šahovski klub “Sarajevo” na kraju je sa drugog mjesta palo na 4. mjesto, nakon poraza u derbiju protiv Šahovskog kluba “Cazin”.

Peto mjesto pripalo je ekipi Šahovskog kluba “Bjelašnica” Pazarić , šesto mjesto pripalo je ekipi Šahovskog kluba “Napredak” Zenica, a sedmo mjesto pripalo je ekipi Šahovskog kluba “Igman” iz Konjica. Ovi klubovi su ujedno izborili nastup na Premijer ligi Bosne i Hercegovine i u 2024. godini.

Šahovski klub “Bihać”, iako je slavio u meču protiv Šahovskog kluba “Hrasno-Busovača”, to je bilo nedovoljno za opstanak u ligi, te su zauzeli 8. mjesto.

Deveto mjesto sa jednim meč poenom pripalo je ekipi Šahovskog kluba “Hrasno-Busovača” Busovača.

Detaljnije o ligi možete pogledati klikom na sljedeći link: https://chess-results.com/tnr842035.aspx?lan=15&art=0&turdet=YES&flag=30

Što se tiče ženske Premijer lige Bosne i Hercegovine, ona je trajala od 31.10. do 03.11.2023. godine. Ukupno je učestvovalo 5 ekipa, te se igrala liga po bergerovom sistemu (svako sa svakim) od 5 kola.

Tabela je bila sljedeća:

  1. mjesto ŠK “Sarajevo” Sarajevo
  2. mjesto ŠK “Napredak” Zenica
  3. mjesto ŠK “Hrasno-Busovača” Busovača
  4. mjesto ŠK “Čelik” Zenica
  5. mjesto ŠK “Preporod” Zenica

Detaljnije o ligi možete pogledati klikom na sljedeći link:

Direktor turnira bio je gdin. Mirza Miralem. Glavni sudija lige bio je IA Mirza Miralem, a sudije pored njega bile su NA Željko Soldo i NA Muharem Višnjić. Tehnička podrška na ligi bili su: NA Dino Marković i NA Belmir Miskić.

Premijer liga Bosne i Hercegovine bila je medijski popraćena od strane Chess Scouta. Link: https://premijer-liga-bih-2023.chessscout.info/

Galeriju slika možete pogledati klikom na sljedeći link: https://chess-results.com/tnr842038.aspx?lan=15&flag=30&turdet=YES

Premijer liga Bosne i Hercegovine 2023. godina galerija slika