Izvještaj sa 24. Memorijalnog međunarodnog šahovskog turnira „Kapija“

Novosti

Pobjednici po kategorijama: Muhamed Šišić, Šemsudin Čengić Halim Hutinović i Miodrag Savić

24. Memorijalni međunarodni šahovski turnir „Kapija“ održan je 20. maja 2023. u motelu „Minero“ u Tuzli. Nastupilo je 103 igrača iz Hrvatske, Kosova, Srbije i Bosne i Hercegovine (19 igrača sa međunarodnim titulom, 21 omladinac U18)

Odigrano je 9 kola po švicarskom sistemu uz tempo igre od 7 minuta po igraču, uz dodatak od 3 sekunde za svaki odigrani potez, počevši od prvog. Turnir je uvršten u kalendar ŠS Federacije BiH i međunarodne šahovske federacije (FIDE) i bit će rejtingovan za svjetsku rejting listu za ubrzani šah.

Prvo mjesto u katgoriji omladinaca osvojio je Muhamred Šišić iz Gračanice, ispred FIDE majstora Sanjina Ćuluma i Davida Tanaskovića (obojica iz Tuzle)

Pobjednik u konkurenciji igrača rejtinga do 1800 poena je Šemsudin Čengić iz Tuzle, ispred Adila Hamzića iz Brčkog i Ade Mešića iz Klokotnice.

Prvo mjesto u kategoriji do 2200 poena osvojio je Halim Hutinović iz Zavidovića, ispred FIDE majstora Draška Babića i Adisa Mumanovića.

Pobjednik 24. Memorijalnog međunarodnog šahovskog turnira „Kapija“ je velemajstor Miodrag Savić, ispred međunarodnih majstora Zorana Runića i Aleksandra Savanovića. Među nagrađenima su još FIDE majstor Vlado Narančić, velemajstori Milan Vukić i Dalibor Stojanović, Mirza Avdić, FIDE majstor Amir Hadžović, Maksim Savanović i Mahir Salkić.

Najstariji učesnik bio je Smajo Pozderović devedesetpetogodišnji penzioner iz Tuzle.

Sudili su Boris Budimir i Šefko Hamzić

Rezultati

Fotografije

Organizacijski odbor turnira