Završena Premijer liga Bosne i Hercegovine

Ekipna Novosti

Premijer liga Bosne i Hercegovine se održala u periodu od 01. do 08. septembra 2024. godine u Neumu, hotel “Zenit”. Tehnička organizacija pripala je Šahovskom savezu Herceg-Bosne.

Premijer liga Bosne i Hercegovine se igrala razdvojeno u muškoj i ženskoj kategoriji. Obje grupe su se igrale po bergerovom sistemu (svako sa svakim) uz kompjutersko parovanje. Tempo igre je 90 minuta + 30 sekundi po igraču, te će se i muška i ženska Premijer liga Bosne i Hercegovine rejtingovati kod FIDE za standard rejting listu.

U ženskoj kategoriji nastupilo je ukupno 5 ekipa. Prvo mjesto pripalo je Šahovskom klubu “Sarajevo” Sarajevo, drugo mjesto pripalo je ekipi Šahovskog kluba “Napredak” Zenica, a treće mjesto ekipi Šahovskog kluba “Hrasno-Busovača” Busovača.

Za detaljnije informacije oko ženske Premijer lige Bosne i Hercegovine pogledajte sljedeći link: https://chess-results.com/tnr997181.aspx?lan=15&art=46&turdet=YES&flag=30

U muškoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine ukupno je uzelo učešće 10 ekipa (maksimalan broj). Po 18. put pobjednik je ekipa Šahovskog kluba “Bosna” Sarajevo. Drugo mjesto pripalo je ekipi Šahovskog kluba “Sarajevo” Sarajevo, a treće mjesto pripalo je ekipi Šahovskog kluba “Bjelašnica” Pazarić. Iz Premijer lige Bosne i Hercegovine ove godine su ispali: Šahovski klub “Igman” Konjic, Šahovski klub “Bihać” Bihać i Šahovski klub “Orašje” Orašje.

Za detaljnije informacije oko muške Premijer lige Bosne i Hercegovine pogledajte sljedeći link: https://chess-results.com/tnr997176.aspx?lan=15&art=0&turdet=YES&flag=30

Direktor turnira bio je gdin. Željko Bogut, predsjednik Šahovskog saveza Herceg-Bosne.

Na turniru su sudili: IA Miro Marjanović – glavni sudija, IA Sejfudin Miskić, IA Nemanja Šipka, IA Vlado Stojanović,  NA Irfan Karabegović, NA Ivo Petrović  i NA Darko Jozić.