IN MEMORIAM NEDIM LALIĆ – LALA (1955-2024)

Novosti

Dana 23.2.2024. godine u 68-oj godini, preminuo je poznatii  FIDE majstor i dugogodišnji šahovski funkcioner Nedim Lalić – Lala.  Šahovsku karijeru počeo je u ŠK Iskara –  unutar „zlatne“ generacije Bosnine škole šaha. Iako je kasno naučio igrati šah, zahvaljujući svom talentu, brzo je postao jedan od najboljih igrača generacije. Učestvovao je na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima, gdje je ostvarivao izvanredne rezultate. FIDE majstor postaje 1982. Godine. Osamdesetih godina važio je za jednog od najboljih FM u Jugoslaviji. Sa ekipom ŠK Bosna, bio je sedam puta prvak Jugoslavije.

Neposredno pred početak rata, u ratnom i poratnom periodu postaje iznimno važan funkcioner ŠK Bosna, u kojem će obavljajti niz važnih funkcija, kao što su: član UO, organizacioni sekretar i direktor brojnih međunarodnih turnira u organizaciji ŠK Bosna, a posljednih 15-ak godina bio je generelani sekretar ŠK Bosna. Ne postoji niti jedan organizacioni i šahovski uspjeh najtrofejnijeg sportskog kolektiva  u Bosni i Hercegovini, kojemu Lala nije dao značajan doprinos.

Posebno treba istaći doprinos koji je dao unutar ŠS Bosne i Hercegovine u ratnom i poratnom periodu, kada je reprezantacija BiH osvojila srebrenu medalju na Olimpijadi u Moskvi 1994. U vrijeme opsade Sarajeva u periodu 1992 – 1995, bio je ključni čovjek za organizaciju šaha u Sarajevu, ali i iznimno važna spona sa reprezentativcima Bosne i Hercegovine izvan države.

Lala je život posvetio šahu i svom ŠK Bosna. Svojim znanjem, iskustvom i autoritetom nesebično je pomagao i druge šahovske kolektive u Sarajevu i BiH. Posebno je vodio računa o razvoju najtalentovanijih igrača u Bosni i Hercegovini, inicirajući najbolje igrače i pedagoge na rad.

U šahovskim krugovima Bosne i Hercegovine i regije bio je posebno omiljena i poštovana osoba.

Šah u Bosni i Hercegovini izgubio je velikog entuzijastu i iskrenog borca za boljitak šaha.

Kolektiv ŠK Bosna