Završeno otvoreno pojedinačno prvenstvo Sarajeva u šahu, te ekipno prvenstvo učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo

Novosti

U organizaciji Šahovskog saveza Kantona Sarajevo i tehničkoj organizaciji šahobvskih klubova Alpong, Junior, Sarajevo i Željezničar, dana 22.i 23.10. 2022.godine u školi Richmond park, održano je otvoreno pojedinačno prvenstvo učenika osnovnih i srednjih škola sa područja cijele BiH.

Na pojedinačnom prvenstu je učestvovao rekordan broj od 211 učesnika koji su bili rasvrstani u 8 grupa: 1-3, 4-6 i 7-9 razreda za učenike osnovnih škola (posebno dječaci i djevojčice), te učenike srednjih škola (muški i ženske).

U najmlađoj grupi od 1-3.razreda najuspješniji su bili Jerinić Damjan, Mujkić Muhamed i Čolić Emil (33 učesnika). U istoj starosnoj grupi kod djevočica najuspješnije su bile Mimić Irina, Hodžić Merjem i Zimić Merjem (9 učesnica). U kategoriji dječaka od 4-6 razreda najuspješniji su bili Kekić Naid, Kekić Ahmed i Mucić Ahmed (40 učesnika). U istoj starosnoj grupi kod djevojčica najuspješnije su bile Durić Nadira, Konjić Merima i Hatibović Lamija (20 učesnica).

U kategoriji dječaka od 7-9 razreda najuspješniji su Šišić Muhamed, Vuković Vuk i Mijić Goran (45 učesnika). U istoj kategoriji djevojčica najuspješnije su bile Mimić Sofija, Vuković Sara i Čankušić Sara (9 učesnica). Kod srednjoškolaca najuspješniji su bili Haznadar Nermin, Pavičić Karlo i Gazija Tarik (40 učesnika), a u ženskoj konkurenciji najuspješnije su bile Golubović Miljana, Kalajdžić Renata i Bešlija Hana (15 učesnica).

Pobjednicima u svim kategorijama su uručeni pehari, a plasiranim do 3. mjesta odgovarajuće medalje i diplome. Na ekipnom takmičenju učesvovalo je po 8 ekipa za osnovce i srednjoškolce, a najuspješnije ekipe kod osnovnih škola su bile Peta osnovna škola, OŠ “Ćamil Sijarić” i OŠ “Grbavica 1”. Kod srednjoškolaca najuspješnije ekipe su Druga gimnazija (prva ekipa), Bošnjačka gimnazika (prva ekipa) i Bošnjačka gimnazija (druga ekipa).

Ekipem su činili 3 dječaka i jedna djevojčica, a igralo se po 5 kola, uz tempo igre od 15 minuta po igraču. Na ekipnom takmičenju, pored pehara za pobjednike, medalja i  diploma za plasirane do 3.mjesta svim ekipama učesnicama, njih 14, uručene su šahovske garniture, a domaćoj školi Richmod park 2 garnirure plus 2 šahovska sata.

Navedene nagrade, skupa sa predstavnicima Sarajevo osuguranja, glavnog sponzora ovog takmičenja, uručio je predsjednik Šahovskog saveza Kantona Sarajevo Vahidin Omanović. Sudijski posao uspješno su obavili Mirza Miralem IA i Muharem Višnjić NA sa svojim pomoćnicima. Zahvaljujemo se Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, Gradu Sarajevo, našem tradicionalnom sponzoru Sarajevo osiguranju, kao i svim učesnicima ovog takmičenja.

Galeriju slika možete pogledati OVDJE